Kandidijaza i artralgija

Limfoma, artralgija. Bolesti mišića, kostiju i vezivnog tkiva

Epidemiologija[ uredi uredi izvor ] Sjogrenov sindrom je rasprostanjen u celom svetu i javlja se u svim ljudskim rasama podjednako.

Kandidijaza i artralgija

U Sjedinjenim Državamapo jednoj studiji boluje od ove bolest između Međutim, dijagnoza ni kod jednog od ovih bolesnika nije dokumentovana histološkim nalazom. Primarno je najzastupljeniji kod žena najčešće u menopauzi, žensko-muški odnos je 9 : 1.

limfoma, artralgija

Odnos javljanja bolesti između ženskog i artralgija pola je Iako tok bolesti skraćuje životni vek bolesniku retko se morbiditet može završiti fatalno. Suvoća oka može artralgija do hroničnog keratokonjunktivitisa i erozizije rožnjače.

Suvoća u ustima dovodi artralgija karijesafisura, infekcija kandidomotežan govor i gutanje hrane. Ovi bolesnici su često limfoma ili su nedekvatno artralgija godinama.

Bolest je obilježena kožnim promjenama ortostatska purpura, ulceracijekroničnim hepatitisom, membranoproliferativnim glomerulonefritisom, perifernom neuropatijom, vaskulitisom te rijetko intersticijskom bolešću pluća i endokrinološkim poremećajima. Terapijski postupci ovise o kliničkim limfoma bolesti a uključuju kortikosteroide, imunosupresive i plazmaferezu. Ukoliko je udružena s HCV infekcijom liječenje je usmjereno na eradikaciju infekcije. Rituksimab anti-CD20 kimeričko monoklonsko protutijelo se pokazao učinkovit u liječenju vaskulitisa, periferne polineuropatije, artralgija, B-staničnog limfoma niskog stupnja malignosti, bubrežne bolesti i vrućice limfoma sklopu MC.

Limfoma stopa mortaliteta kod Sjogrenovog sindroma najčešće je uzrokovana u sistemskim eritemskim lupusomreumatoidnom artritisui primarnoj bilijarnoj cirozi jetre.

Početak bolesti je najčešći između četvrte i šeste decenije. Prosečna starost bolesnika u momentu početka bolesti je 52 godine.

Bolesti mišića, kostiju i vezivnog tkiva

Kod žena, bolest se u većini slučajeva javlja u menopauzi, ali se takođe može javiti i kod mladih žena između 20 i 30 godine. Sva dosadašnja istraživanja ukazuju artralgija korelaciju imunogenetičkog fenotipa i imunoserološkog profila bolesti i značajne uloge naslednih faktora limfoma nastanku bolesti pri čemu se ne isključuje i uticaj drugih činioca. Učešće naslednog faktora potvrđuju češće oboljevanje osoba u čijim porodicama postoji neko ko boluje od Sjogrenovog sindroma ili osoba u čijim porodicama postoje limfoma rođaci sa autoimunom bolešću kao što je sistemski lupusbolesti štitne žlezde ili juvenilni dijabetes.

Клинико-эпидемиологические особенности и результаты лечения лимфомы Ходжкина у молодых пациентов

S obzirom na preklapanje Sjogrenovog artralgija sa mnogim drugim srodnim reumatičkim bolestima, ponekad je teško odrediti da li su kliničke manifestacije isključivo posledica Sjogrenovog sindroma ili su izazvane jednim od zajedničkih poremećaja. Kada su u Sjogrenov sindromomu zahvaćene suzna žlezde dolazi do suvoće očiju koja vodi u nadražaj oka i smanjeno stvaranje suza, što povećani rizik za nastanak infekcije i oštećenja rožnjače. U slučaju zahvaćenosti pljuvačnih žlezda javlja se suvoća usne limfoma, otežanog gutanja, limfoma zuba, bolovi i oticanja sluzokože usne šupljine koju prate česte infekcije.

limfoma, artralgija

U ređim slučajevima u Sjogrenovom sindromomu kod žena mogu biti zahvaćene žlezda u vagini što izaziva suvoću sluzokože vagine i bolne artralgija i česta zapaljenja. U sekundarnom obliku Sjogrenovog sindroma koji ne obuhvata promene na žlezdama javljaju se; bolovi u zglobovima, Rejnoov fenomen, artralgija limfnih čvorova artralgijai bolesti bubrega, živaca i mišića.

limfoma, artralgija

Retka komplikacija Sjogrenovog sindroma limfoma vaskulitis, tj zapaljenje zida krvnih sudova što može izazvati oštećenje tkiva koje zahvaćeni krvni sudovi snabdevaju krvlju.

Sjogrenov sindromom često pratri i pojava autoimunog tireoiditisa upala štitne žlezde - Hašimotov tireoiditis koji uzrokuje hormonski disbalans.

limfoma, artralgija

Retka bolest kao što je primarna bilijarna ciroza [b] često je povezana sa Sjogrenovim sindromom. Kod manjeg broja obolelih od Sjogrenovog sindroma može se javiti artralgija rak limfnih čvorova najčešće nakon dugogodišnjeg trajanja bolesti. Polimorfizam manoza-obavezujućeg lecitina gena je najvrovatnije jedan od genetičkih faktora koji određuje osetljivost pojedinca na Sjogrenov sindrom.

limfoma, artralgija